Långsamt och snällt producerat
English

Parasol soffbord vinner Red Dot designpris


 

Maze, tillsammans med Antrei Hartikainen och Parasol-soffborden, vinner det prestigefyllda Red Dot Award i kategorin "Produktdesign". Sedan starten 1955 har Red Dot Award identifierat och hyllat ny och innovativ design och är en av världens mest prestigefyllda designtävlingar.

Kategorin "Produktdesign" lyfter fram produkter med utmärkt designkvalitet och är den äldsta av de tre kategorier som ingår i tävlingen. Red Dot-juryn består av cirka 50 medlemmar från 23 olika nationaliteter, som varje år identifierar och belönar framstående design. "Maze soffbord Parasol imponerade och stod ut bland tusentals bidrag med sin uppfinningsrikedom, funktionalitet och estetiska tilltal." är en del av motiveringen för utmärkelsen enligt juryn.
 

Tillsammans med Maze har bordsserien Parasol utvecklats av den unga och begåvade finska designern Antrei Hartikainen för Maze under 2023 och premiärvisades på Stockholm Furniture Fair i februari samma år. Antrei vann också priset "Rising Star of the Year" vid Scandinavian Design Awards under mässan. Serien består av två soffbord, ett större i storleken 90 cm i diameter och ett mindre i storleken 50 cm i diameter. Båda storlekarna finns i naturfärgad eller mörkbetsad ekfanér. Inspirationen till bordens estetiska uttryck hämtade Antrei från näckrosor i dammar, där bladen flyter på vattenytan. Balansen mellan stil och funktion gör att borden passar lika bra hemma i en liten lägenhet som i loungen på ett fint hotell. Parasol följer den skandinaviska designandan - den industriella looken möter en hemtrevlig atmosfär och formerna är minimalistiska men raffinerade.

 

"Vi är otroligt hedrade över att få Red Dot Award för våra Parasol-bord. Utmärkelsen bekräftar vårt åtagande att arbeta med fantastiska designers för att skapa unika möbler som står sig över tid. Vinsten är en viktig milstolpe för Maze och motiverar oss att fortsätta producera unika och innovativa designlösningar. Vinsten hade inte varit möjlig utan vårt fantastiska samarbete med designern Antrei Hartikainen", säger Lotta De Visscher, Creative Director på Maze.

 

Red Dot Design Award är ett prestigefyllt internationellt designpris för god design, som årligen delas ut av det tyska designcentret Nordrhein Westfalen. Prisutdelningen äger rum i Essen den 24 juni och Parasol-borden kommer att ingå i utställningen "Milestone in Contemporary Design" på Red Dot Design Museum i Essen fram till maj 2025.

Parasol S

 

Material: Pulverlackad metall & ekfaner

Färger: naturfärgat eller mörkbetsat ekfaner

Tillverkad: Småland, Sverige

Designer: Antrei Hartikainen

H: 50,2 cm D: 50 cm B: 50 cm 

Pris: 9 995 SEK

 

 

Parasol L

 

Material: Pulverlackad metall & ekfaner

Färger: naturfärgat eller mörkbetsat ekfaner

Tillverkad: Småland, Sverige

Designer: Antrei Hartikainen

H: 37,2 cm D: 90 cm B: 90 cm 

Pris: 12 995 SEK

Om Antrei Hartikainen 

Antrei Hartikainen är en mästare i möbelsnickeri och formgivare från Finland, känd för sina verk i trä. Han har studerat träbearbetning genom olika utbildningar, började som finsnickare och blev gradvis en självlärd designer. Som designer utforskar Antrei ständigt sammankopplingen mellan funktionella föremål och visuell konst. ”Genom åren har jag utvecklat mitt eget starka formspråk, vilket gör mitt arbete tydligt och distinkt. Hållbarhet, innovativ användning av materialegenskaper och skönheten i sig ger ramen för min design. Jag söker ofta inspiration från landskap som formats av naturen och människan, från de ögonblick jag observerar i naturen och vardagen, till arkitekturens skalor och detaljer.” säger Antrei. Hans främsta materialval är trä, och genom hållbara beslut och genomtänkt materialanvändning vill Antrei skapa långvariga föremål som vi kan leva länge med utan att årliga trender påverkar önskan att byta ut saker mot nya föremål. Antrei har skapat Parasol-serien för Maze.

 

 

 

 

 

Tillagd i varukorgen