Om oss & Slow production
Vår historia började år 2003 med fotografen Kent Johansson. Han letade efter ett nattduksbord för hans minilägenhet i Stockholm. När marknaden gav Kent kalla handen så bestämde han sig för att lösa sängbordsproblemet själv. Beväpnad med plankor och spik hamrade Kent fram inte bara Maze första produkt: F-Shelf, ovetande slog han även fast grundpelarna i Maze DNA: smart, närproducerat & bra materialval.
Sedan dess har mycket hänt. Vi har skapat en unik produktionskedja med designers, producenter och affärssnillen som alla jobbar mot samma mål - att skapa smart, lekfull & ikonisk design som har den minsta möjliga påverkan på naturen. Denna produktionskedja och egentligen vår existensberättigande har fått namnet ”Slow Production”.
Men man köper inte bara möbler av godhet, man ska vilja ha dem också. Därför har vi valt att odla en värme i vårt nordiska varumärke. Vi kommer från funktion och minimalism, men vi har en knorr på det hela. Vi vill sticka ut och vi vill bli ihågkomna och älskade. Helt fel har vi inte, för vi växer långt utanför våra nordiska gränser. Och i ärlighetens namn så växer vi utan att faktiskt göra så mycket åt det.
Vad är då Slow Production?
Kärlek med ett syfte
Låt oss börja med designen. Vi producerar enbart möbler som fyller ett syfte och löser problem på ett bättre sätt. Hellre vidareutvecklar vi befintligt än skapar nytt. Förfinar varje del, så möblerna klarar många generationer av estetiska uttryck. Det finns ett överflöd av möbler - om du kan köp begagnat, om inte så är Maze okej.
Lokal produktion med ett globalt perspektiv
Idag sker 96% av vår produktion i Småland och Västergötland. Det ska vara så korta transportsträckor som möjligt och vi vill ha koll. De som producerar ska ha bra löner med bra villkor. I och med att den absoluta majoriteten av vår försäljning sker i Norden så är detta hållbart. Men förutsatt att vi växer kommer vi nog öppna upp produktion närliggande de marknaderna. Självklart med bra arbetsvillkor och samma miljötänk som vi har här.
Schysst mot miljön
I den mån det går vill vi använda oss av återvunna material. Ibland är teknologin inte där än, då tar vi in andra alternativ. Så som virke från hållbart skogsbruk och läder som är biprodukter från köttindustrin. När det kommer till metalltråd så är all tråd upp till Ø 8mm 100% återvunnen. Övrig metall består av 15-20% återvunnet material.
Är vi nöjda? Är vi där än? Nej absolut inte, vi har bara börjat...